Når din hørelse svigter, bør du besøge et hørecenter

“Du kan ødelægge dine ører ved at høre høj musik eller gå til koncert uden ørepropper!” Dette budskab er du sikkert blevet tudet ørerne fulde med – så at sige – i mange år. Og du er muligvis træt af at høre på det. Men det betyder ikke, at det ikke er sandt.

Påvirkning af støj og høj musik medfører tinnitus og høretab

Arbejder du på en arbejdsplads – for eksempel inden for håndværk, bygge og anlæg, produktion, lager eller industri – hvor der ofte eller konstant optræder høj larm fra maskiner eller apparater, bør du beskytte dine ører med høreværn. Det er nemlig videnskabeligt påvist, at støjpåvirkning fører til nedsat hørelse og andre skader på det sanseapparat, som udgør hørelsen – for eksempel tinnitus.

Det er ikke kun de ovennævnte faggrupper, som er i farezonen for at udvikle støjfremkaldt høretab. Også pædagoger, pædagogmedhjælpere og andre medarbejdere i institutioner, hvor støjniveauet kan blive ulideligt højt, musikere, og telesælgere, som tilbringer hele dagen i en kombination af støj fra storrumskontor samt headsets kan slide deres hørelse op blot ved at gå på arbejde. Støjinduceret høretab opstår, når de små fimrehår i øregangen bliver beskadiget i en grad, så de simpelt hen dør. De bliver ikke erstattet med nye – og derfor vil din hørelse falde lineært i forhold til antallet af hårceller.

Sygdomme kan medføre høretab

Nogle typer sygdomme kan forstærke et eksisterende høretab, eller forårsage et helt eller delvist tab af hørelse – enten i enkelte dele af frekvensspektret eller ligeligt fordelt over hele spektret. – Infektioner i mellemøret kan være med til at danne arvæv på trommehinden, som følge af, at denne ofte punkteres eller selv brister på grund af trykket. – Ménières sygdom er en relativt sjælden tilstand, som kan føre til nedsat hørelse eller døvhed på et eller begge ører. Sygdommen menes at være forårsaget i en ubalance i væsken i buegangene samt i sneglen, som er placeret i det indre øre, og sygdommen menes også at være arvelig. – Medfødte lidelser som for eksempel manglende dele – eller sammenvoksning eller forkalkning af delene – i mellemøret. Er for eksempel stigbøjlen og hammeren groet sammen som følge af forkalkning af mellemøreknoglerne, kan der ved operation indsættes en protese

Hvordan opdager jeg, at jeg er ved at miste hørelsen?

Hvis du ofte oplever, at du er nødt til at bede din samtalepartner gentage sig selv, og du har besvær ved at høre, hvad folk siger, hvis du ikke samtidig kan aflæse deres læber eller gestik – så kan det godt være, at det er tid til en test af din hørelse.

Hvis du bor i Midtjylland, kan du evt booke tid til høretest på Herning Hørecenter.